RESEPI RISOLES
BAHAN-BAHAN UNTUK INTI :
400gm daging/ayam kisar
400gm/5biji kentang size sderhana kecil
2biji bawang besar
5biji bawang putih
3sdt serbuk lada hitam kasar
1-1 1/2cwn air
1sb tepung jagung (bancuh dgn sdikit air)
2-3sdt garam halus
1sb gula
CARA - CARA MEMBUAT INTI :
potong dadu ubi kentang dan bawang besar
Cincang halus Bawang putih
Tumis bawang putih sampai garing
Masukkan daging/ayam kisar..kacau sampai berubah warna/daging masak
Masukkan ubi kentang dan bawang besar. Masukkan air..masukkan lada hitam.
Kacau sekejap sehingga air hampir kering masukkan garam, gula dan perasa jika suka..
Bila air dah hampir kering.masukkan bancuhan tepung jagung.
Kacau sehingga inti sedikit pekat.
tutup api dan sejatkan dlm bekas berlubang utk kluarkan lebihan cecair dan minyak.
CARA-CARA MEMBUAT KULIT :
Bahan2 seperti dlm gambar.
Kisar smua dan tapis.
Kepekatan agak2 boleh dilenggang, jgn terlalu pekat atau terlalu cair..
*sy slalu guna tepung cap bunga cempaka utk kulit, guna brand lain kulit mudah koyak..
Masak guna api sderhana perlahan..
Xperlu terbalikkan kulit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan