Sabtu, 29 Oktober 2016

Resepi Risoles Sedap

RESEPI RISOLES





BAHAN-BAHAN UNTUK INTI :
 
400gm daging/ayam kisar
400gm/5biji kentang size sderhana kecil
2biji bawang besar
5biji bawang putih

3sdt serbuk lada hitam kasar


1-1  1/2cwn air
1sb tepung jagung
(bancuh dgn sdikit air)
2-3sdt garam halus
1sb gula


CARA - CARA MEMBUAT INTI  : 

potong dadu ubi kentang dan bawang besar

Cincang halus Bawang putih 
 
 Tumis bawang putih sampai garing

Masukkan daging/ayam kisar..kacau sampai berubah warna/daging masak

Masukkan ubi kentang dan bawang besar. Masukkan air..masukkan lada hitam.

Kacau sekejap sehingga air hampir kering masukkan garam, gula dan perasa jika suka..

Bila air dah hampir kering.masukkan bancuhan tepung jagung.
 
Kacau sehingga inti sedikit pekat.

tutup api dan sejatkan dlm bekas berlubang utk kluarkan lebihan cecair dan minyak.
 
 CARA-CARA MEMBUAT KULIT : 
 
 



Bahan2 seperti dlm gambar.
Kisar smua dan tapis.
Kepekatan agak2 boleh dilenggang, jgn terlalu pekat atau terlalu cair..
*sy slalu guna tepung cap bunga cempaka utk kulit, guna brand lain kulit mudah koyak..
Masak guna api sderhana perlahan..
Xperlu terbalikkan kulit.
 
 

cara-cara untuk mengulung


Dah siap balut boleh mulakan proses menyalut.
Telur & serbuk roti.
 
 
dah siap boleh lah goreng..
 
 
makan panas dengan mayonis & sos cili mmg sedapp.. selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan