Sabtu, 29 Oktober 2016

Resepi Sotong Goreng Tepung Rangup

Resepi Sotong Goreng Tepung Rangup 





Bahan²:

 
1 kilo sotong - bersihkan, buang kulit hitam bahagian luar, potong bulat, cuci dan toskan.
Tambahkan dengan 2sudu besar cuka epal, gaul hingga rata kemudian ketepikan
.
*tujuan menambahkan cuka epal adalah utk mengelakkan sotong dari meletup ketika menggoreng. Xperlu susah2 lap sotong guna tisu atau tuala. Kompem xmeletop..
10 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu kecil serbuk cili
jika suka
Garam
Serbuk kunyit

*Gaul sebati semua bahan di atas
Dalam bekas lain pukul 2biji telur hingga kembang


Cara²:



1.Ambil sotong tadi campurkan dengan sedikit garam, serbuk kunyit lada hitam dan lada sulah. Gaul hingga sebati.
2.Panaskan minyak di dalam kuali hingga cukup panas, masukkan sotong dalam bekas telur kemudian golek2kan sotong dalam bekas tepung, pastikan semua bahagian sotong bersalut dengan tepung.
3.Setelah itu, masukkan sotong satu persatu di dalam kuali, jgn masak terlalu byk dlm satu2 masa supaya suhu panas minyak cukup utk merangupkan tepung salutan tadi. masak hingga keperangan di dalam api sederhana besar.
4.Angkat sotong guna penapis besi dan toskan di atas tisu dapur.
5.Kaut semua kerak2 tepung untuk mengelakkan menjadi hangus. Goreng hingga habis.
Sos pencicah: (kalau nk buat)
3sudu besar sos thai
1sudu besar mayonese
Gaul sebati sos, tabur dgn bijan jika suka.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan